Wednesday, June 8, 2011

LIČNOST U FOKUSU - Eldar Dizdarević

(Rušenje blogova i podizanje brana - Tekst prvobitno objavljen na ovom blogu prije rušenja od strane poznatih počinitelja)


Eldar Dizdarević - novinarstvo, janjetina, šumadijsko uz šljivovicu … i brane na Neretvi

Eldar Dizdarevic

Eldar Dizdarević, novinar (magazin DANI) k’o poslije vruće janjetine i šljivovice od “četeres gradi”

Eldar Dizdarević skoro 20 godina bavi se izvještavanjem o ekonomskim pitanjima. Počeo je kao novinar Biznis vijesti na televiziji SA3 1989. godine. Biznis magazin, Oslobodjenje, Dnevni avaz, BHT, samo su neki od domaćih medija u kojima je radio. Eldar je pisao i za Business Central Europe magazin, The Economist Group (London), Fleet News Europe, Financial Internet portal (Kuala Lumpur), Poslovni tjednik (Zagreb) i druge. Trenutno izvještava o ekomomskim pitanjima za sedmičnik Dani, a urednik je poslovnog sedmičnika BH Lider, te idejni tvorac i urednik portala Investitor.ba - Business Educa

Isto je tako na putu da postane guzni haver i najbolji jaran srpskog energetskog tajkuna poznatog po vlastitoj maksimi ”Slava drugima, novac meni”, te po istragama u Sjedinjenim Američkim Državama, Velikoj Britaniji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Srbiji i BiH – iako je tužilaštvo ove posljednje nesretnice odbacilo sve optužbe i prekinulo istragu na račun ovog balkanskog Abramovića. A kakve veze ima ovaj respektabilni sarajevski novinar s VUKOM (Hamovićem), što ga roditelji u magnovenju i lucidnoj prekogniciji nazvaše po vječnom i nemilosrdnom neprijatelju svekolikog čovječanstva. Ma koga briga, sve dok novinar Eldar radi svoj posao u skladu sa profesionalnom etikom, normama novinarstva i uobičajnim ljudskim poštenjem. Međutim, ovaj put to nije slučaj jer je pišući o VUKU Hamoviću i njegovoj kompaniji EFT, kao i planovima te firme da gradi hidroelektranu na Neretvi kod Uloga (i TE Stanari), ovaj bjednik od čovjeka pojeo i popio svo svoje poštenje i dostojanstvo kao i profesionalnu etiku, na brifingu (kako su ga skroz ispravno nazvali Zeleni-Neretva na svojoj web stranici) tamo negdje u Beogradu, čekajući instrukcije. Kako bi čovjek mogao drugačije nazvati Eldarov tekst u sarajevskom magazinu DANI o Vuku i EFT-u ? U tekstu nema ni “n” od novinarstva – samo Vukove instrukcije prenesene u štampi. Pa dobro, kažem sebi, nakon energetskog foruma u Sarajevu vlada je platila medijski prostor za propagandnu emisiju na FTV-u,i u toj emisiji suknula iz rukava električnu prašinu svojim podanicima. I to dva dana za redom. Onda dobro, istraživačko novinarstvo magazina takve reputacije kao što su DANI mačku o rep, a taj renome u prvu rupu pod repom.

A o čemu je riječ, gdje je zapelo? Kako rekoh Elda je napisao reklamu o Vučini ,njegovoj EFT i planiranoj gradnji hidroelektrane Ulog. Nigdje nikakve recenzije, procijene ili kritike. Niti jednog relevantnog pitanja o objektu za koji je malo reči da je kontroverzan. Nema ni sjenke od sumnje da se radi o jednom od najštetnijih hidroenergetskih objekata u istoriji hidrogradnje i hidroenergetike. Nema ni jednog komentara u kome se, recimo, postavlja pitanje neizbježnog izumiranja dvije endemske vrste ribe pastrmke, mekousne i glavatice, kao posljedice i najmanje degradacije a kamoli uništenja staništa (gornji tok rijeke Neretve). Ionako se radi o dvije vrste čija je važnost i ekstremna ugroženost u posljednjih par godina privukla pažnju svjetskih ihtiologa, genetičara i alarmirala najvažnije međunarodne institucije za zaštitu biodiverziteta i ugroženih vrsta. Joook ! Elda nam kaže da mu je Vuk rek’o da su mu rekli, profesori sa Poljoprivrednog fakulteta u Sarajevu, da će ribe bit više nego mo’š mislit.

Pa ŠUPAK kaže : „U EFT-u tvrde da će se oni pobrinuti da s izgradnjom elektrane na tom mjestu bude daleko više riba nego što je to slučaj sada, a to proizilazi iz analize dvojice profesora (?!) sa Poljoprivrednog fakulteta u Sarajevu.“

Proizilazi iz analize dvojice profesora, cijenjenog NN i uvaženog NN !?  Ma šta kažeš, oni analizirali, bacali grah dva dana i dvije noči i trečeg jutra dali sadaku u 7 braće i došli do zapanjujučih novih podataka o Neretvi, inače, sasvim slučajno, najvažnijem endemskom staništu u Mediteranu prema IUCN-u.


(Uzgred, radi se o sarajevskom ihtiologu Samiru Mehmedagiću sa Univerziteta u Sarajevu koji je akademska “plava ptičica” na ramenu Vuka Hamovića i njegovih inžinjera. Prema cvrkutu ove ptičice EFT kuje planove o razvoju “ribarstva” i pravda uništenje Neretve devastiranim populacijama neretvanskih glavatice i mekousne pastrmke. Elem, ubaciće EFT i Vuk u Neretvu i formirane akumulacije raznorazne ribe koje u njoj nisu nikad obitavale niti im je bog dao da u njoj bitišu, naći će se mjesta za nove količine invazivnih vrsta poput kalifornijske pastrve (Oncorhynchus mykiss) koja direktno ugrožava autohtone endemske pastrmke, ubaciće nove ogromne količine ciprinida poput šarana, babuške, smuđa, am.somića i ko zna kakve sve ostale štetočine u zamjenu za tri plemenite salmonidne vrste koje na cijelom božijem svijetu žive samo u Neretvi i nigdje (i nikad) više !!! Nemoj te se čuditi kada čujete kako se ihtiolozi iz Dubrovnika, Splita, Slovenije trude da pronađu način kako da spase Neretvu i ove njene tri endemske pastrmke koje su na rubu istrebljenja. Za sad bez značajne reakcije od strane bosanskih kolega i odgovornih BiH institucija predlažu načine uništavanja populacija kalifornijske pastrmke, zlatovčice, smuđa, am.somića i babušku koji su se u našoj najvažnijoj i najljepšoj tekučici našli zahvaljujući neradu, neodgovornosti i neznanju, pa se teško može očekivati da ove alohtone vrste, koje su u Neretvi pest – štetočina, neko iz BiH uskoro započne uništavati. Šta ja to govorim, kakvo uništavanje, Vuk i Elda obečavaju vagone ovog jada u Neretvi, čim brane podignu i podjele zlatne električne kašike po lokalnim planinskim katunima.)

Ja bih volio znati koji su ta dva učena starca, te dvije sjede profesorske glave, mislim ako nije nešto protiv njihove ili Eldarove ili ne daj Bože VUKOVE religije. Al’ da se ne zajebavamo sve se to snilo pod snažnim uticajem i zloupotrebom jagnjetine u sjedištu EFT-a u Beogradu, Srbija.

Ovo je samo dio bljuvotina jednog prosječnog bosanskog ŠUPKA.

Zanimljiv tekst pod naslovom “Beogradski brifing” na > Zeleni-Neretva: “Beogradski brifing”

0 comments:

Post a Comment

Real Time Analytics