Friday, June 3, 2011

Hidroelektrane NISU “obnovljivi” ni “zeleni” izvor energije !!!

Re_investment_1995-2007Hidroenergija je “zelena” – hidroenergija dolazi iz “obnovljivog izvora” – hidroakumulacije imaju “malu emisiju stakleničkih gasova, metana i ugljen-dioksida”.
LAŽ, najblaže rečeno kad dolazi iz usta hidroenergetskog lobija i laž u kombinaciji sa neznanjem kada dolazi iz usta “voždova” i “atamana”. Zloupotreba ovih mitova od strane bh. ali i ostali balkanski poglavica ne prestaje – zato treba stalno ponavljati, kako se ljudi ne bi navikli na ovu laž: hidroenergija NE dolazi iz obnovljivog izvora, hidroenergija nije “zelena energija”, hidroelektrane sa velikim hidroakumulacijama nisu “low-carbon emission” izvor-proizvođać !
Oni (poglavice, lobisti, energetski kartel) će nastaviti da visoke brane i hidroelektrane nazivaju obnovljivim izvorom, zelenim izvorom, najjeftinijim izvorom, čistim izvorom, s vremena na vrijeme će velike HE nazivati mini HE (što je posebno karakteristično za srpske energetičare, kada u Srbiji na rijeci Ibar 10 velikih HE predstavljaju kao MiniHE te u bh. entitetu RS kad ana izvorišnom toku Neretve 7 velikih HE takođe nazivaju MiniHE).

(U nastavku teksta “Zeleni-Neretva” korektno reaguju na sramotno apsurdnu izjavu federalnog ministra)

Ministar „polupao lončiće“

27 May 2011

Image„U Federaciji BiH se čak 50 % električne energije proizvodi iz obnovljivih izvora energije.“ Izjavio je to lično ministar energetike, rudarstva i industrije u Vladi FBiH, Erdal Trhulj za FTV povodom najave održavanja međunarodnog sajma „Energija, rudarstvo i industrija“, koji treba da se narednih dana održi u Tuzli.
Koliko je ovo neozbiljna i neutemeljena izjava (da ne kažemo težu riječ) možda najbolje oslikava podatak da su zemlje EU zadale sebi za cilj da do 2020. godine obezbijede 20 % energije iz obnovljivih izvora. A Federacija BiH eto, po ministru Trhulju, itekako premašuje zemlje Evropske Unije po pitanju obnovljivih izvora energije. Ministru očigledno još uvijek nije poznato da se hidroelektrane sa velikim branama i pripadajućim akumulacijama već odavno u razvijenom svijetu ne svrstavaju u obnovljive izvore energije. Pod obnovljim izvorima energije se smatraju oni hidroenergetski objekti čija instalisana snaga ne prelazi 10 MW, te se za objekte veće snage ne mogu dobiti tzv. „zeleni krediti“. Međutim, ako već ministar ne vlada osnovnim stručnim pojmovima nije nam jasno šta rade silni savjetnici i stručnjaci kojima vrvi ovo, i ne samo ovo, federalno ministarstvo.  

Ministar „polupao lončiće“ - 27. maj 2011 "Zeleni-Neretva"

0 comments:

Post a Comment

Real Time Analytics