Wednesday, June 5, 2013

Rijeka Ljuta

LJUTA - u cijevima slovenačkih hidrocentrala umjesto u nacionalnom parku


Na dan 23. aprila 2013 godine Federalno ministarstvo okoliša i turizma izdalo je rješenje kojim se dodjeljuje ekološka dozvola za gradnju sedam hidroelektrana (od deset inicijalno predloženih) koje su raspoređene cijelim tokom rijeke Ljute, od samog njenog izvora pa sve do ušća u rijeku Neretvu. Okolišne dozvole su dodjeljene a dvije male hidroelektrane firme "Elektroprivreda BiH", za dvije male hidroelektrane firme "Turboinšpekt Ljubljana" Slovenija, te za firmu "Turboinštitut d.d. Ljubljana" Slovenija i njen projekat izgradnje tri visoke brane za hidroelektrane na rijeci Ljuta i njenim pritokama u općini Konjic. Sve planirane hidroelektrane nalaze su u vrijednom prirodnom području a pomenute tri sa visokim branama u samom kanjonskom srcu tog prostora, inače predviđenog da uđe u sastav planiranog Nacionanog parka „Igman-Bjelašnica-Treskavica-Visočica“. 


Odluku o stavljanju ovog područja u poseban režim zaštite prostora donijeli su federalni organi još daleke 2005. godine, a već 2006 i 2007 su urađene dvije studije izvodljivosti za ovo područje koje je vlada naručila i skupo platila u svrhu konaćnog donošenja zakona o Nacionanom parku i formiranja javnog preduzeča, a sve u cilju očuvanja bioloških, pejzažnih i geomorfoloških vrijednosti područja. Za provođenje ove odluke zaduženo je Federalno ministarstvo okoliša i turizma, međutim umjesto da radi na očuvanju i formalnoj zaštiti  Federalno ministarstvo radi upravo suprotno – dozvoljava devastaciju bioloških, pejzažnih i geomorfoloških vrijednosti kako u kanjonu tako i u cijelom toku rijeke Ljute.

Topografska mapa sa ucrtanim pozicijama planiranih hidroelektrana sa branama i strojarama.

KOMENTAR UDRUŽENJA Zeleni-Neretva

"Slovenačka firma "Turboinštitut" dobila koncesiono pravo za gradnju deset mini HE (tzv. Tirolski protočni tip – bez brana i akumulacija) na slivu rijeke Ljute (pritoka Neretve). Međutim, ova firma nakon toga podnosi zahtjev Federalnom ministarstvu okoliša i turizma za izdavanje ekološke (okolinske dozvole), ali za radikalno izmjenjen projekat u vidu sedam mini HE i tri hidrolektrane sa visokim branama (preko 30 metara visine) i pripadajućim akumulacijama."



  REAKCIJA

"Dana 18.05.2013. g. održana je izborna Skupština Planinarskog saveza Kantona Sarajevo. Od ukupno 16 članica ovog Saveza, Skupštini su prisustvovali delegati 13 planinarskih društava ovog kantona. Nakon izlaganja i diskusije po tačkama dnevnog reda, pod tačkom „razno“ javio se Dalvin Kadirić, predsjednik Planinarskog društva „Željezničar" te informisao prisutne o netom izdatom rješenju Federalnog ministarstva okoliša i turizma kojim se daje okolinska (ekološka) saglasnost za gradnju triju visokih brana za hidroelektrane u kanjonu rijeke Ljute (Dindolke).

Tokom nastavka sjednice Kadirić je predložio da Skupština uputi protest Federalnom ministarstvu okoliša i turizma zbog ovog skandaloznog postupka. Skupština je jednoglasno usvojila predloženi zaključak te naložila Upravnom odboru Saveza da provede zaključak, odnosno da uputi protestno pismo prema ministarstvu.
Ono što je posebno zanimljivo u ovom slučaju jeste činjenica da je ovaj zaključak podržao Mladen Rudež koji obavlja funkciju predsjedavajućeg Skupštine. Mladen Rudež je pomoćnik ministrice Federalnog ministarstva okoliša i turizma, odnosno voditelj Sektora za okolinske dozvole, a upravo je ovo tijelo provodilo spornu proceduru Procjene uticaja na okolinu i izdalo rješenje o izdavanju okolinske dozvole za gradnju visokih brana na Ljutoj"  - Zeleni-Neretva

  PROTEST ZA SPAS KANJONA LJUTE


Mirno okupljanje učesnika s početkom u terminu 15.00 - 15.10 sati u parku pored Vijećnice, ulica Bentbaša. Zadržavanje ispred Ambasade Republike Slovenije 10-15 minuta, a zatim će se učesnici mirnom šetnjom kretati ulicama: Bravadžiluk, Sarači, Ferhadija, Maršala Tita, Zmaja od Bosne do zgrade Elektroprivrede BiH odakle će skrenuti prema zgradi Uniprometa – Marka Marulića 2, tu će se zadržati narednih 20 minuta, najdalje do 17.00

Pištaljke su OBAVEZNE !

http://zeleni-neretva.ba/index.php?option=com_content&task=view&id=288

LJUTA U SLICI :
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10151589650359501.1073741825.575714500&type=3

http://ekotim.net/bs/novosti/biodiverzitet/195-turbo-slovenci-jurisaju-na-buduci-nacionalni-park

https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/480434_495223577162663_502635245_n.jpg

Organizatori : Udruženja StudID, PD Željeznicar, Ekotim i Eko akcija


 

OBAVJEŠTENJE

Protest ZA spas kanjona Ljute
Obezbjeđen je prevoz (autobus) na relaciji Konjic-Sarajevo sa polaskom u 13:00 sati (06.06.2013.) sa platoa ispred Željezničke stanice. Molimo sve zainteresirane da se najave na tel. 061 627 549 ili još bolje na mom FB zidu (ili porukom). Zainteresirane organizacije mogu poslati spisak svojih planiranih učesnika, kako bi izbjegli komplikacije pojedinačnog prijavljivanja.
U slučaju nedostatka mjesta u autobusu prednost će imati prijavljeni učesnici.

0 comments:

Post a Comment

Real Time Analytics