Thursday, June 9, 2011

Razgovor sa Goranom Šafarekom koautorom monografije “Rijeke Hrvatske”, koja je u konkurenciji za najljepšu knjigu HR za 2011 god.

O problemu stihijske gradnje hidroelektrana u Hrvatskoj i zapadnom Balkanu, o formiranju multinacionalnog anti-hydro lobija na prostorima zapadnog Balkana koji bi se pobrinuo za očuvanje i zaštitu Dinarskih rijeka Hrvatske, BiH, Crne Gore, Srbije i eventualno Albanije, njihovo brendiranje, itd - u nekoliko kratkih komentara Goran Šafarek i Santa


Goran Safarek (i Helena Hecimovic) i Veleposlanik Delegacije EU u HR Paul Vandoren na Ušću Mure!
Goran Š. u društvu Veleposlanika EU u HR na rijeci Dravi

Goran Šafarek (web site: Vision Expander) iz Koprivnice je hrvatski biolog, publicist, istraživač, fotograf i snimatelj. Objavio je preko sto članaka sa fotografijama u različitim časopisima (samo neki: National Geographic, Playboy, GEO, Moj planet, Naturfoto, Priroda). Sudionik je ekspedicija: Ande−Amazona 2000, Madagaskar '01, '04 i '07, Kostarika '03, Venezuela '05, J.Afrika '08, Ekvador '09, Andamani i Šri Lanka '10. U J.Africi sudjeluje na projektu izrade Crvene knjige ugroženih vrsta gmazova J.Afrike, Lesota i Svazilanda (SARCA). U ekvadorskoj Amazoni istraživao je evoluciju otrovnih, šarenih žaba. Prvi je došao do otkrića predacije osa na visećim nakupinama jaja arborealnih žaba na Madagaskaru. Surađivao je sa Sveučilištem Braunschweig (Njemačka) i tom prilikom otkriveno je desetak vrsta vodozemaca i gmazova. Najspektakularnije je bilo otkriće šarene zmije u Nacionalnom parku Masoala na Madagaskaru. Na Madagaskaru je radio na razvoju turizma i izradi pješačkih staza u NP Ranomafana. Bio je potpredsjednik HR istraživačkog kluba. Objavio je knjige "Drava – Koprivnička Podravina", "Ušće Mure – Hrvatska Amazona" a kao koautor monografiju "Rijeke Hrvatske" i zbirku eseja „Divljina“ (u pripremi: Močvarna područja Hrvatske, Crna mlaka, Mrežnica). U suradnji s HRT-om snimio je dok.film "Tajna šarene evolucije" o istraživanju rijetkih vrsta žaba u tropima Ekvadora, koji je uvršten u program Međunarodnog TV festivala u Baru u C.Gori. U pripremi je još nekoliko dok.filmova u suradnji s HRT-om (Mrežnica, Crna Mlaka, Ušće Mure). Sve ovo je samo dio njegove biografije.
Dakle čast je poznavati ga, pa makar i preko Facebook-a i imati priliku s njim porazgovarati o važnim pitanjima za očuvanje i zaštitu rijeka zapadnog Balkana, posebno kraških rijeka Dinarskih Alpa.
Ovdje prenosim naš razgovor sa Facebook grupe "Neretva bez visokih brana" koji smo vodili kao Goran Safarek i Santa Sa o problemu stihijske gradnje hidroelektrana u Hrvatskoj i zapadnom Balkanu, o potrebi formiranja multinacionalnog anti-hydro lobija na prostorima zapadnog Balkana koji bi se pobrinuo za očuvanje i zaštitu Dinarskih rijeka Hrvatske, BiH, Crne Gore, Srbije i eventualno Albanije, za njihovo brendiranje kao jedinstvenog prirodnog resursa, rezervoara pitke vode i “vruče tačke” (Hot Spot) endemizma Mediterana i cijele Evrope  - u nekoliko kratkih komentara Goran Šafarek i Santa
:

Wednesday, June 8, 2011

LIČNOST U FOKUSU - Eldar Dizdarević

(Rušenje blogova i podizanje brana - Tekst prvobitno objavljen na ovom blogu prije rušenja od strane poznatih počinitelja)


Eldar Dizdarević - novinarstvo, janjetina, šumadijsko uz šljivovicu … i brane na Neretvi

Eldar Dizdarevic

Eldar Dizdarević, novinar (magazin DANI) k’o poslije vruće janjetine i šljivovice od “četeres gradi”

Eldar Dizdarević skoro 20 godina bavi se izvještavanjem o ekonomskim pitanjima. Počeo je kao novinar Biznis vijesti na televiziji SA3 1989. godine. Biznis magazin, Oslobodjenje, Dnevni avaz, BHT, samo su neki od domaćih medija u kojima je radio. Eldar je pisao i za Business Central Europe magazin, The Economist Group (London), Fleet News Europe, Financial Internet portal (Kuala Lumpur), Poslovni tjednik (Zagreb) i druge. Trenutno izvještava o ekomomskim pitanjima za sedmičnik Dani, a urednik je poslovnog sedmičnika BH Lider, te idejni tvorac i urednik portala Investitor.ba - Business Educa

Friday, June 3, 2011

Hidroelektrane NISU “obnovljivi” ni “zeleni” izvor energije !!!

Re_investment_1995-2007Hidroenergija je “zelena” – hidroenergija dolazi iz “obnovljivog izvora” – hidroakumulacije imaju “malu emisiju stakleničkih gasova, metana i ugljen-dioksida”.
LAŽ, najblaže rečeno kad dolazi iz usta hidroenergetskog lobija i laž u kombinaciji sa neznanjem kada dolazi iz usta “voždova” i “atamana”. Zloupotreba ovih mitova od strane bh. ali i ostali balkanski poglavica ne prestaje – zato treba stalno ponavljati, kako se ljudi ne bi navikli na ovu laž: hidroenergija NE dolazi iz obnovljivog izvora, hidroenergija nije “zelena energija”, hidroelektrane sa velikim hidroakumulacijama nisu “low-carbon emission” izvor-proizvođać !
Oni (poglavice, lobisti, energetski kartel) će nastaviti da visoke brane i hidroelektrane nazivaju obnovljivim izvorom, zelenim izvorom, najjeftinijim izvorom, čistim izvorom, s vremena na vrijeme će velike HE nazivati mini HE (što je posebno karakteristično za srpske energetičare, kada u Srbiji na rijeci Ibar 10 velikih HE predstavljaju kao MiniHE te u bh. entitetu RS kad ana izvorišnom toku Neretve 7 velikih HE takođe nazivaju MiniHE).

(U nastavku teksta “Zeleni-Neretva” korektno reaguju na sramotno apsurdnu izjavu federalnog ministra)

Real Time Analytics