Thursday, May 19, 2011

Prostorni plan FBiH

mapa_bih (Santa)Komentar udruženja Zeleni-Neretva iz 2007 godine na vječnost star problem starog Prostornog plana BiH koji je u konfliktu sa visokim prirodnim vrijednostima prostora Gornje Neretve, namjenom i valorizacijom tog prostora sa aspekta ekologije, zaštite prirodne okoline, zaštite habitata, endemskih vrsta, turizma, itd. ostavljao prostora za nelegalno planiranje razvoja i devastacije područja predviđenih za formiranje nacionalnih parkova i strogu zaštitu. U iščekivanju otpočinjanja procesa izrade novog prostornog plana, koji bi trebao da razriješi mnoga pitanja i na prostoru Gornje Neretve, Zeleni iz Konjica su dali svoje viđenje s lica mjesta….

NEPISMENOST – glavni problem u sektoru okoliša u BiH !

Glavni problemi sektora okoliša u BiH mogu se sumirati u sljedećem:

Sunday, May 15, 2011

Budalasti bosanci i pametni (i sretni) vikinzi

Da nije sve crno u svijetu zaštite životne sredine i habitata vidimo na slijedečem primjeru. Da bitka za spašavanje rijeke u posljednjem trenutku i njena zaštita mogu imati i sretan ishod uvjeravaju nas norvežani svojom pobjedom nad hidro-energetičarima na prelijepoj i netaknutom divljinom okruženoj rijeci Folla.

Ribari su stjuarti prirodne sredine

Uvijek isti argumenti, ista neuvjerljiva opravdanja hidro-energetskog lobija pametnim vikinzima nisu pomutila razum, osječaj za pravičnost i racionalno rasuđivanje, niti su ih ubjedila u opravdanost neizbježne štete zarad “koristi za društvo”, “opšteg interesa” (“opšti interes” : globalno poskupljenje električne energije uzrokuje značajno povečanje profita od investiranja i izgradnje novih hidroelektrana kao i pojavu sve više novih ulagača i privatnog kapitala).

Ipak, ovako to izgleda kada se privatnom kapitalu suprotstave zaista uporni obični ljudi, svijesni istinske vrijednosti njihovog prirodnog okruženja i ugroženih habitata.

“Save river Folla !” – WE WON !

Real Time Analytics