Thursday, April 7, 2011

"Slava drugima, novac meni" - Vuk Hamović

Piše: Centar za istraživačko novinarstvo

Kada su u zimu 1949. godine dobili sina, Ljerka Durbešić i general Ratomir M. Rade Hamović nisu ni slutili da će on postati jedan od najpoznatijih i najbogatijih poslovnih ljudi na Balkanu. Prijatelji i školske kolege kažu da se Vuk Hamović rano pokazao kao bistra osoba, ističući se naročito u matematici i statistici. Izgledalo je da će daleko dogurati i tako je i bilo. U izboru poljskog časopisa "Wprost", on se kao jedan od šest Srba našao na listi od 100 najbogatijih osoba u post-komunističkoj Europi u 2005. godini. Sa bogatstvom procijenjenim na 350 miliona američkih dolara rangiran je na 91. mjestu. No, Hamović je privukao pažnju javnosti ne samo svojim novcem. Nekoliko zadnjih godina istražioci u BiH i Srbiji, te u Velikoj Britaniji i u Americi, provode istrage o poslovanju njegovih kompanija. Do danas protiv njega nije podignuta optužnica ni za jedno krivično djelo. Hamović je znao iskoristiti umješnost u sklapanju složenih ugovora između tri partnera u različitim državama. Spreman je rizikovati i ima dovoljno novca kako bi izašao u susret svakoj od uključenih strana. U kontaktima sa državnim kompanijama, kako navode istražioci, uspijevalo mu je da ubijedi menadžere na ključnim pozicijama da potpišu ugovore koji su njemu više išli na ruku nego njihovim kompanijama.  Hamović, koji ne voli da se pojavljuje u javnosti, odbio je intervju za ovu priču. Hamovićevi bivši poslovni partneri također ne žele da razgovaraju o njemu. Međutim, autobiografija njegovog oca, a i javne informacije o njegovom međunarodnom poslovanju također sadrže podatke o utjecajnom biznismenu.

SFO obustavio istragu protiv VUKA Hamovića za podmičivanje vladinih i službenika ministarstava u BiH i Crnoj Gori !?

Jedina šema koja nikad nije našla put do medija i publike - šema energetske mafije...

Energetska MAFIJA - šema

Dio teksta o Vuku Hamoviću iz magazina “Vreme”

"Slava drugima, novac meni", razjasnio je Vuk Hamović svoje motive prije nekoliko godina u Sarajevu, dodavši u vrijeme gradnje hidro-energetskog sistema “Gornji horizonti” za prevođenje voda Donje Neretve u Trebišnjicu još i ovo: "Nama je cilj da zaradimo, mi ne ulažemo pare iz nekih altruističkih, humanitarnih razloga", objasnivši da za njega "više vode znači i više struje iz hidro-elektrana, više novca".
Nema sumnje, čovjek od integriteta ! Kad kaže da je studija o uticaju na okoliš hidro-elektrane Ulog  na izvorišnom toku Neretve, najčistije i najočuvanije rijeke u Evropi, u skladu sa svim okolišnim regulativama Evropske Unije ne možete a da mu nevjerujete na riječ !!!
Vuk Hamović - EFT

Zajedno u uništavanje bosansko-hercegovačkog blaga !

Vuk u ovčijem krznu i ovce u transu
Pošto ne možemo zajedničkim snagama graditi državu i bolju budučnost, federalna i vlada RS će udružiti snage u pustošenju BIH prirodnog bogatstva i največeg turističkog potencijala i sve to po direktivi “velikog gazde” iz Beograda i vlasnika EFT u ulozi najmočnijeg hidro-energetskog lobiste u BiH.
Dokle će bosanci i hercegovci, u ovom konkretnom slučaju konjićani, župljani, boračani, slijediti uputstva Beograda i tamošnjih sivih eminencija je pitanje na koje sami moraju dati odgovor ili ga bar tražiti od federalnih vlastodržaca – a to pitanje i odgovori na njega su naročite težine nakon što su proljeveni hektolitri krvi u odbrani ove nesretne zemlje i posebno krvave odbrane područija Gornje Neretve koja je u pitanju. Slijedi tekst sa EFT Group internet portala:
HE Ulog (EFT) i HES Gornja Neretva RS sa sistemom 7 HE (Marvel doo. Kalinovik)

Real Time Analytics